BRUSSEL - Een grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking, 71%, is een militaire vergeldingsactie als antwoord op de terreuraanslagen van afgelopen dinsdag, gunstig gezind. 89% van de bevolking steunt de president van de VS George W. Bush in zijn strijd tegen het terrorisme. Dat blijkt uit een opiniepeiling verschenen in het weekblad Newsweek .
Datzelfde weekblad schreef dat twee kapers van de neergestorte toestellen eerder al gezocht werden door het FBI in verband met de aanslag op een Amerikaans legerschip in Yemen in oktober vorig jaar. Een zegsman van het FBI, in gesprek met het Franse agentschap AFP, heeft dat nieuws ondertussen echter al tegengesproken. De kapers stonden niet bekend als terroristen, meent de woordvoerder.

Volgens Newsweek werden de twee er twee weken geleden reeds van verdacht betrokken geweest te zijn bij de aanslag tegen het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole in de haven van Aden in Yemen in oktober 2000. De twee staan nu ook op de lijst van de luchtpiraten van afgelopen dinsdag die het FBI intussen reeds heeft vrijgegeven. Het zou gaan om Khalid Al-Midhar en Salem Alhmanzi. Zij deden een vliegtuig dat in Washington opsteeg en naar Los Angeles zou vliegen, neerstorten op het Pentagon in Washington.


Voorlopige balans
De aanslagen op de twee torens van het World Trade Center in New York hebben nu officieel 159 doden geëist, terwijl meer dan 4.900 personen ,,vermist'' zijn. Onder de verdwenen personen zijn er zo'n 300 brandweerlui, 44 agenten van de havenautoriteiten, 23 politieagenten, één agent van het FBI en één van de CIA.

Momenteel worden 25 personen vastgehouden door de Amerikaanse immigratiedienst in het kader van het onderzoek naar de aanslagen, zo deelde een woordvoerder van Justitie mee. Experten proberen de opnames van de zwarte doos van het vliegtuig dat tegen het Pentagon in Washington vloog, te herstellen. De zwarte doos raakte zwaarbeschadigd bij de crash.

Gisteren werd het Empire State Building in New York de hele namiddag gesloten voor het publiek na een nieuwe bommelding. Het gebouw was nog maar enkele uren heropend na een vorige bommelding. Vermoedelijk blijft het gebouw dicht tot maandagmorgen.


Steun voor luchtvaartmaatschappijen
Het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, bereidt een wet voor waardoor de overheid de luchtvaartmaatschappijen zo'n 15 miljard dollar steun zouden kunnen geven. De sluiting van het Amerikaanse luchtruim gedurende drie dagen en de draconische veiligheidsmaatregelen die nu gelden, hebben desastreuze gevolgen voor de luchtvaartmaatschappijen. Een vijfde van het personeelsbestand van Continental, zo'n 12.000 werknemers, is reeds technisch werkloos. De maatschappij zal haar vluchten met 20% inkrimpen. Concurrent United Airlines schrapt 14% van haar vluchten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig