GAZA - De Verenigde Naties hebben alle partijen in het Midden-Oosten opgeroepen tot kalmte na de Israëlische luchtaanval op een Syrische radarinstallatie in Libanon. Daarbij kwam volgens Syriëéén Syrische militair om en werden vier mensen gewond. Libanon spreekt van drie doden en zes gewonden.

De speciale afgevaardigde van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten, Roed-Larsen zei dat de VN in contact staat met Syrië, Libanon en Israël en hen heeft opgeroepen zich te beheersen. ,,Het is zeer belangrijk dat de partijen in Libanon en in de buurlanden en Israël zich met uiterste terughoudendheid opstellen''.

Hij maakte duidelijk dat hij de Israëlische aanval beschouwt als een schending van VN-resoluties. ,,Wij zijn bezorgd over het escalerende antwoord van Israël eerder vandaag toen Israëlische strijdkrachten Syrische posities bombardeerden. Wij beschouwen het als een duidelijke schending van resoluties 425 en 1337 van de VN-Veiligheidsraad''.

Roed-Larsen benadrukte echter dat de VN ook de aanvallen van Hezbollah, die voor Israël de aanleiding waren tot de wraakactie, zien als een schending van dezelfde resoluties.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig