BAGDAD - Het Amerikaanse leger is gestart met de operatie Woestijnschorpioen in het noorden en noordwesten van Irak. De actie is gericht tegen aanhangers van het gevallen regime van Saddam Hoessein.
Operatie Woestijnschorpioen viseert iedereen die de Amerikaanse soldaten aanvalt. De acties zijn onder meer gericht tegen leden van de Baath-partij, de partij die 35 jaar aan de macht was in Irak.

Een eerste actie vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag: de Amerikanen voerden een inval uit in Fallujah, ten westen van Bagdad. Die operatie, die om drie uur 's nachts begon, was bedoeld om illegale wapens in beslag te nemen en verzetshaarden uit te schakelen. Amerikaanse militairen, onder dekking van helikopters en pantserwagens, vielen verschillende huizen en gebouwen binnen. In een van de doorzochte gebouwen werden zeven mensen gearresteerd die aanvallen op de Amerikanen zouden hebben beraamd. In hetzelfde gebouw werden wapens, explosieven, materialen om bommen te maken en communicatiemiddelen aangetroffen.

Aan de rand van de stad werd een aantal huizen doorzocht. De bewoners beklaagden zich over het harde optreden van de militairen, die hen van hun bed lichtten en sommeerden op de grond te gaan liggen met hun gezicht naar de grond. Een 60-jarige man vertelde hoe de militairen middenin de nacht zijn huis binnenvielen, zijn twee zoons in de boeien sloegen en meenamen. ,,Zelfs Saddam deed ons dit soort dingen niet aan. We zijn van een probleem af maar hebben er een groter voor in de plaats gekregen'', zei hij.

Na afloop van het offensief in Fallujah deelde het leger voedsel en medicijnen uit aan de bevolking. Ook werden schoolboeken en zelfs knuffelberen weggegeven. Zondagmorgen was de toestand weer rustig rond de stad. Volgens een woordvoerder van de Amerikanen zijn tijdens de operatie tot op heden geen verliezen geleden in het Amerikaanse kamp.

Woestijnschorpioen volgt op operatie Peninsula. Die vond plaats in het noorden van Irak en was eveneens gericht tegen medestanders van Saddam Hoessein. Daarbij kwamen ongeveer 113 mensen om het leven en werden 400 mensen aangehouden. Zowat 60 personen zitten nog steeds opgesloten. Operatie Peninsule liep volgens het Amerikaanse Centrale Bevel donderdag af.

Sinds 1 mei kwamen 47 Amerikaanse militairen om het leven in Irak, van wie dertien tijdens gevechten en 34 bij ongevallen. Dat blijkt uit een balans die werd opgemaakt op basis van mededelingen van het Amerikaanse leger.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig