TEHERAN - De Iraanse autoriteiten zijn een campagne begonnen om het gebruik van internet te onderdrukken. Cybercafés moeten voortaan een ,,werkvergunning en erkenning'' hebben van een 'Bond van computergebruikers' die wordt geleid door conservatieven.

Die hebben het internet gedurende een tiental jaren aangevallen als ,,satansweb''. Maar in de afgelopen drie jaar zijn cybercafés, na het aan de macht komen van de gematigde hervormer president Chatami, toch als paddestoelen uit de grond geschoten.

Volgens het progressieve blad Hambasteghi zijn er nu echter in de afgelopen dagen alleen al in de hoofdstad Teheran vierhonderd gesloten door een zogeheten wijkpolitie ofwel 'Amaken'. Die heeft voor het sluiten van de etablissementen een soort vrijbrief gekregen van de 'Bond'.

Volgens een van de getroffen exploitanten zit echter niet zozeer de politie achter de campagne alswel de PTT. Die zou het een doorn in het oog zijn dat mensen via internet urenlang goedkoop ook met het buitenland kunnen communiceren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in