SPIELBERG - Bas Leinders vertolkte zaterdag een hoofdrol in de spannende Grote Prijs van Oostenrijk formule 3000, de vierde wedstrijd van het wereldkampioenschap. Friesacher, auteur van de tweede chrono, verslikte zich in de eerste bocht en veroorzaakte een waar kerkhof. Leinders, vertrokken vanuit derde positie, schoof binnendoor naar de kop.

De safety-car rukte uit en liet Justin Wilson terugkomen tot onder de vleugel van de KTR-rijder. Toen de safety-car binnenreed, verdrong Wilson onze landgenoot van de leiding. 35 ronden lang bestookte Leinders de leidersplaats van Wilson. Ondertussen belaagde Tomas Enge, Wilsons ploegmaat, hem voor de tweede plaats. Toen Wilson een foutje maakte, kon Leinders even de kop terugpakken, maar hij moest te wijd gaan en Wilson herstelde zich.

De Limburger strandde uiteindelijk op de tweede plaats, op een halve seconde van Wilson, maar klimt in het kampioenschap wel naar de derde rang.

Bas Leinders doet zijn verhaal: ,,Mijn start was gewoon. Naast mij schoot Enge als een raket uit de blokken. Ik was een plaats kwijt, maar blijkbaar waren de drie heren voor mij vergeten te remmen. Want ze schoven de kattenbak in. En ik had de leiding. Ik heb gebeden dat de safety-car niet zou uitrukken, maar mijn gebeden werden niet verhoord. Ik wist dat het moeilijk zou worden mijn positie te handhaven bij de herstart, want de wind stond op kop en ik moest zowel Pizzonia als Wilson blokkeren. Pizzonia lukte nog net, maar Wilson ging voorbij in de remzone voor de haarspeld. Ik kon zijn tempo makkelijk aan, maar inhalen was quasi uitgesloten'', aldus Leinders.

,,In de 24ste ronde maakte Wilson een fout in de haarspeld. Ik kon naast hem komen, maar Wilson gooide hem in zijn eerste en had weer de leiding. Jammer, maar ik heb hier toch weer een stap vooruit gezet. Ik heb aan de leiding gereden, ik weet nu dat ik kan winnen.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in