Een hogedrukgebied met kern deze middag over het zuidoosten van Polen, schuift de volgende dagen nog langzaam iets naar het oosten op. Zo komt voor het eerst sinds lang de weg vrij voor Atlantische storingen. Een eerste systeem is nog zwak en zorgt vandaag vooral voor grijs gemiezer. Een tweede, actievere storing zorgt morgen voor regen van betekenis.

Morgen begint de dag overal zwaarbewolkt of betrokken. Het is nevelig en hier en daar komt mist voor. Verspreid over het land valt al wat gemiezer. In Vlaanderen zijn de temperaturen inmiddels positief en gebeurt dat zonder veel erg, in de Ardennen vriest het nog en is er gevaar voor ijzel. In de loop van de dag verandert het weerbeeld niet zo veel. Het blijft zwaarbewolkt tot betrokken weer. Regelmatig valt er wat lichte regen of motregen met tussendoor ook drogere periodes. In de Ardennen is er eerst nog kans op ijzel, maar de temperatuur komt er zowel in de lucht als op de weg in de dag boven 0, waardoor de ijzel verdwijnt. Wel komt het over de heuvels aldaar tot vorming van uitgebreide mist. De zon komt er vandaag niet of nauwelijks aan te pas. In Vlaanderen kunnen de maxima oplopen naar 6 of 7°C in het centrum en tot rond 9°C aan de Kust. Het is een tijdje geleden dat we nog over zo'n temperaturen konden spreken. Overigens waait er een zwakke of matige wind uit de zuidelijke sector, aan zee tijdelijk wat ruimend naar zuidwest.

Morgennacht verandert er nauwelijks iets aan het weerbeeld. Het blijft zwaarbewolkt tot betrokken en nevelig weer met vooral in de Ardennen op uitgebreide schaal mist. Af en toe valt er wat lichte regen of motregen, zonder dat van grote hoeveelheden sprake is. De minima liggen tussen 0 en 5°C. De wind waait zwak uit het zuiden.

Vooruitzichten:

Dinsdag blijft het zwaarbewolkt tot betrokken en vanuit het westen valt er regen van betekenis In de Ardennen is er kans op (natte) sneeuw. De ZW-wind wakkert wat aan en draait later naar NW. Maxima rond 5°C. Woensdag komen we na de regen in de opklaringen terecht. Het blijft overwegend droog en naast wolken is er dus ook wat ruimte voor de zon. De maxima liggen rond 6°C. Donderdag zorgt een volgende frontale storing alweer voor veel bewolking en vooral in de noordelijke landshelft ook wat regen of motregen. De wind zit terug in de ZW-hoek en ondanks de bewolking kan het 8°C worden.

Bron: MeteoServices Het weer in uw streek: 0900-35-987 (18,15 fr./minuut)