WASHINGTON -- Topmanagers van de failliete Amerikaanse energiereus Enron hebben in de maanden voor de ineenstorting van het bedrijf voor meer dan één miljard dollar aandelenpaketten van de hand gedaan op het moment dat de koers van het aandeel nog hoog stond. Dat berichtte de New York Times vandaag.

Het gaat om 29 toplui tegen wie een gerechtelijk onderzoek is gestart wegens misbruik van voorkennis na een klacht van de New Yorkse Amalgamated Bank. Die had aandelen van de groep gekocht om het pensioenfonds van een aantal Enron-werknemers te spijzen.

Ceo Kenneth Lay, een goede bekende van de Amerikaanse president George Bush en mecenas van de Republikeinse partij, rijfde door de verkoop van Enron-aandelen tussen begin 1999 en half 2001 in totaal 101,3 miljoen dollar (113 miljoen euro) binnen. Toen noteerde het aandeel tussen 31 en 86 dollar. Nu is het nog 66 dollarcent waard. Aan welke prijs Lay de aandelen kocht en hoeveel ze opbrachten, is niet geweten.

Heel wat van de 20.000 Enron-werknemers hadden hun spaargeld in het pensioenfonds van het bedrijf geïnvesteerd en daarmee hoofdzakelijk in Enron-aandelen belegt. Het bedrijf weigerde het personeel afgelopen najaar, toen de katastrofe vorm begon te krijgen, om haar aandelen te verkopen. Dat zou het personeel zowat 850 miljoen dollar (950 miljoen euro) gekost hebben.

Advocaten van het bedrijf zeggen dat de transacties niet onwettelijk waren en dat de verkopers niet over specifieke informatie beschikten ten opzichte van de andere aandeelhouders.

Het gerecht zal nagaan of de kleine aandeelhouders al dan niet bewust buiten een bepaalde informatiestroom over de verslechterde financiële situatie van Enron werden gehouden.

Het verschil in beleggersstrategie tussen de twee groepen -de investeerders van buiten het bedrijf die aandelen kochten en een groep binnen het bedrijf die aandelen van de hand deden- weerspiegelt de verschillende informatie waarover beide groepen beschikten, luidt het in de aanklacht. De 29 toplui hebben de investeerders misleid door verkeerde informatie naar buiten te brengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig