BRUSSEL -- Het nieuwe logo van de PS moet het doen zonder de klassieke vuist met roos. Zo bleek vandaag bij de onthulling door partijvoorzitter Elio Di Rupo in de Sint-Gorikshallen te Brussel. Het nieuwe logo bestaat uit een slanke ,,P'' en een vet gedrukte ,,S'' op een felrode rechthoekige achtergrond.
Volgens Elio Di Rupo symboliseert de rode vlag de liefde en de strijd tegen de ongelijkheid. De nadruk ligt op de socialistische waarden van gelijkheid, vrijheid, broederlijkheid en solidariteit. Dat de letter S vetter gedrukt is, benadrukt dat deze waarden belangrijker zijn dan de partij.

Met hun nieuwe embleem willen de Franstalige socialisten een opening maken naar alle progressieven, verklaarde Di Rupo op de voorstelling waarvoor meerdere honderden militanten naar het hartje van Brussel waren afgezakt.

Het nieuwe logo is een volgende etappe in de vernieuwing van de partij die meer dan twee jaar geleden werd opgestart met de vervrouwelijking en verjonging van de PS en de verkiezing van de partijvoorzitter door de leden.

Het nieuwe logo werd sinds 15 maanden voorbereid en werd ontworpen door Thierrry Brunfaut, de kleinzoon van de architect van het hoofdkwartier van de PS aan de Keizerslaan. Dat de vuist met roos uit het logo geschrapt werd, werd zondag door heel wat militanten betreurd, maar Di Rupo wees erop dat het beeld, dat gelanceerd werd door de oud-president van Frankrijk, François Mitterrand, pas sinds 1977 door de PS gebruikt werd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig