BRUSSEL -- ,,Met een eredoctoraat toe te kennen aan kroonprins Filip wil de K.U.Leuven in het 575e jaar dat ze bestaat vooral het koninklijk instituut eren. Het is een signaal dat we als Vlaamse universiteit respect hebben voor de federale instellingen van dit land. Hierdoor kunnen we ook met meer kracht een goede federalisering eisen''. Dat zei KUL-rector André Oosterlinck vandaag in het VRT-programma ,,De Zevende Dag''.

Oosterlinck antwoordde voor het eerst sedert weken op de kritiek die vanuit diverse hoeken geuit wordt op de beslissing om Prins Filip op 4 februari een eredoctoraat te overhandigen. Al een 150-tal wetenschappelijke medewerkers van de universiteit tekenden een protestbrief. Aan het rectoraat werden acties gevoerd door TAK en KVHV. N-VA en Vlaams Blok protesteerden via standpunten. Het Leuvense VLD-parlementslid Patricia Ceysens meldde dat ze uit protest wegblijft op de academische zitting.

Het eredoctoraten aan Filip situeert zich onder deze die toegekend worden voor maatschappelijke, politieke en/of sociale verdiensten. Hiervoor komen zowel personen als instellingen in aanmerking. Alhoewel bij Filip de nadruk op de instelling ligt heeft hij volgens Oosterlinck ook verdiensten. ,,Zo bereidt hij zich zeer goed voor op het koningschap en heeft hij twee universitaire diploma's, waaronder een aan Stanford, een universiteit uit de top-3 in de wereld. Ik heb persoonlijk gecheckt dat hij 2 jaar zeer hard gewerkt heeft voor dit diploma. Het is dus een schande dat somigen beweren dat hij enkel in aanmerking komt voor een eredoctoraat van het buitengewoon onderwijs''.

Oosterlinck gaf voorts echter ook toe dat de bijdrage tot de wereldvrede die de K.U.Leuven aan Prins Filip toeschrijft in haar motivatie voor de toekenning van het eredoctoraat ,,een dichterlijke vrijheid'' bevat. Toch zit er een kern van waarheid in. ,,Als ik als bestuurder van de Europese rectorenconferentie in het buitenland kom spreekt men, bijvoorbeeld in de Balkan, nog al eens zijn verwondering uit over het feit dat Belgen mekaar niet uitmoorden. Het koninklijk instituut heeft daartoe een belangrijke bijdrage geleverd. Wie heeft bijvoorbeeld bij de witte marsen in de jaren '90 de lont uit het kruitvat gehaald'', vroeg Oosterlnick zich af.

De rector ontkende dat de K.U.Leuven met dit eredoctoraat aan politiek doet. ,,Aan de keuze van de eredoctors gaat een besluitvorming vooraf die twee jaar duurt. De beslissing om Filip te kiezen dateert van juni vorig jaar, dus ruim voordat vorig najaar een wetsvoorstel werd ingediend om een debat te starten over de rol van het koningshuis. De erfopvolging van de troon staat in de grondwet en zolang dat het geval is moeten we dit respecteren'', aldus Oosterlinck. Verwijzend naar de actuele commotie vroeg Oosterlinck zich overigens even af of Filip wel ooit koning zal worden. ,,Ik heb soms de indruk dat we in een totaal andere discussie beland zijn'', aldus de rector.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig