John Ashcroft
ap
BRUSSEL -- VS-minister van Justitie John Ashcroft heeft vannacht de Amerikaanse bevolking opgeroepen massaal informatie aan te brengen die kan helpen bij het opsporen van de daders van de terreuraanslagen. De FBI heeft daarvoor een speciale website opgericht www.ifcc.fbi.gov . Er is ook een gratis telefoonnummer ingesteld.

Ashcroft verklaarde dat, zoals reeds eerder gemeld op basis van de verklaring van een vrouw aan boord van één van de gecrashte vliegtuigen, de kapers gewapend waren met messen en cutters.

De justitieminister onderstreepte nog dat de vastberadenheid van de terroristen de vastberadenheid van het Amerikaanse volk niet zal aantasten. ,,We zijn overlevers en vrijheid is een overlever'' ... ,,Een vrij Amerikaans volk zal zich niet laten intimideren en zal niet worden verslagen. We zullen de daders van deze laffe daden vinden en gerechtigheid zal geschieden''.

Ashcroft had het over de ,,grootste tragedie op Amerikaanse bodem'' en beloofde de daders voor het gerecht te zullen brengen. De minister gaf een overzicht van de vier binnenlandse lijnvluchten die werden gekaapt en vervolgens gedwongen neer te storten op het World Trade Center, het Pentagon en het platteland van het Pennsylvania.

Hij stelde dat duizenden FBI-agenten over het ganse land actief zijn in de zaak.