WASHINGTON -- De Amerikaanse president George Bush, die op bezoek in Florida was toen de verwoestende terreuraanvallen op het World Trade Center en het Pentagon werden gepleegd, is vannacht teruggekeerd in het Witte Huis.
Vanuit Florida werd Bush via als veilig beschouwde luchtmachtbases in Louisiana en Nebraska teruggevlogen naar Washington, waar hij in een helikopter onder zware bewaking landde bij zijn ambtswoning, die eerder op de dag was ontruimd. Vanuit het Witte Huis zal Bush later op de nacht (avond plaatselijke tijd) de natie toespreken.

Bush zei eerder op de dag dat de ,,vrijheid zelf is aangevallen'' door ,,een anonieme lafaard''. Hij verzekerde het Amerikaanse volk dat de federale regering al het mogelijke zal doen om de lokale autoriteiten te helpen bij het redden van mensenlevens en het steunen van slachtoffers. Bush legde de verklaring af op de luchtmachtbasis Barksdale in Louisiana. ,,Vergis u niet: de Verenigde Staten zullen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze laffe daden opsporen en straffen.''

Bush zei dat er contact was geweest met leiders van het Congres en met wereldleiders, om dezen ervan te verzekeren dat de regering al het nodige zal doen om Amerika en zijn burgers te beschermen.

In zijn eerste verklaring in Sarasota (Florida), die hij meteen na het vernemen van het nieuws aflegde, sprak Bush van ,,een nationale tragedie''. Hij noemde het ,,een moeilijk moment voor Amerika''.