WASHINGTON - President Clinton heeft zijn diepe spijt betuigd over het bloedbad dat Amerikaanse militairen eind juli 1950 bij het Zuid-Koreaanse dorp No Gun Ri hebben aangericht.
,,Hoewel wij niet in staat zijn geweest de gebeurtenissen in No Gun Ri precies vast te stellen zijn de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse regering tot de conclusie gekomen dat een onbekend aantal onschuldige Koreaanse vluchtelingen daar gedood of gewond zijn. Die Koreanen die hun geliefden verloren, betuig ik mijn deelneming'', aldus de president in een verklaring.

Advocaat M. Choi die de overlevenden van het bloedbad vertegenwoordigt, noemde de door Clinton uitgesproken spijt een belediging van het Koreaanse volk. Veel Koreanen, die de Amerikaanse lezing van het incident betwisten, eisen dat de VS formeel schuld bekennen en zich verontschuldigen.

Gisteravond werd een rapport over de gebeurtenissen bij No Gun Ri gepubliceerd. Daarin wordt gesteld dat slecht getrainde Amerikaanse militairen op ongewapende vluchtelingen schoten. De Amerikanen stonden onder druk van de Noord-Koreanen, die in het begin van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) ver in Zuid-Korea oprukten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig