ALGIERS - Zwaar noodweer dat leidde tot overstromingen en het instorten van gebouwen heeft sinds vrijdag in het noorden van Algerije bijna 300 levens geëist. Zeker 250 mensen raakten gewond.

De meeste doden, 280, vielen in de hoofdstad Algiers. Premier Ali Benflis en minister van binnenlandse zaken Nourredine Yazid Zerhouni brachten een bezoek aan de zwaarst getroffen wijken, te weten de arbeiderswijk Bab el Oued en de binnenstad, de kashba. Zerhouni riep inwoners van Algiers die zondag niet hoefden te werken op thuis te blijven, om de wegen zoveel mogelijk vrij te houden voor ambulances en andere voertuigen van hulpverleners. In grote delen van de stad stond het water tot op kniehoogte en veel huizen stonden blank.

Op veel plaatsen vielen de telefoonverbindingen uit en in een aantal gebieden werd de elektriciteit uitgeschakeld, omdat elektriciteitskabels bloot waren komen te liggen, wat het gevaar van elektrocutie met zich meebracht.

Het noodweer volgde op een periode van droogte. Sinds half oktober was het water op rantsoen in het noorden van Algerije. Nadat het 24 uur onophoudelijk had gegoten, was het zaterdagmiddag in Algiers goeddeels opgehouden met regenen. Maar naar verwachting zullen er nog tot en met dinsdag buien vallen.