KABUL - De Navo heeft de bevelvoering van de troepen onder VN-paraplu overgenomen. De internationale stabilisatiemacht Isaf voor Kabul en omgeving telt 4.600 soldaten uit dertig landen, waarvan de helft lid is van het Atlantisch Bondgenootschap. Daarbij zijn ook 180 Belgen. De Navo vervult voor de eerste keer sinds de oprichting in 1954 een missie buiten Europa.
Bij de officiële overdracht in Kabul waarschuwde de Duitse minister van Defensie, Peter Struck, voor het hervallen in ,,chaos en anarchie''. Afghanistan mag nooit meer het thuisland van het internationale terrorisme worden. De internationale gemeenschap moet inspanningen blijven doen voor het behoud van de vrede in het broze land, aldus Struck. De Afghaanse president Hamid Karzaï dankte de Isaf voor de inzet voor veiligheid en stabiliteit in zijn land.

De troepenmacht is tot nog toe alleen actief in Kabul en directe omgeving. De Afghaanse regering, VN-gezant Lakhdar Brahimi en mensenrechtengroepen dringen aan op vergroting van het werkgebied, zeker met het oog op de algemene verkiezingen die in juni 2004 moeten plaatsvinden. Tot dusver zijn geen landen bereid gevonden uitbreiding te steunen, die minstens 10.000 extra militairen zou vergen.

De Isaf blijft zijn naam behouden, ook al vaart het initiatief nu onder Navo-vlag. Sinds de oprichting van de Isaf in december 2001 was het bevel achtereenvolgens in de handen van de Britten, de Turken, en dan de Duitsers en Nederlanders samen.