RIO DE JANEIRO - Vierentachtig gevangenen zijn zaterdag voor het ochtendgloren ontsnapt uit de zwaar beveiligde gevangenis van Joao Pessoa in Brazilië.
De gevangenen hadden een 50 meter lange tunnel gegraven onder de gevangenismuur. Die eindigde in een klein bosje buiten de instelling. Rond 3 uur plaatselijke tijd kropen de 84 naar de vrijheid. De tunnel was zelfs uitgerust met elektriciteit en liep onder twee wachthuisjes in de binnenplaats van de gevangenis, zonder dat de bewakers iets merkten, aldus de autoriteiten.

Voor de plaatselijke gouverneur, Cassio Cunha Lima, is dit reden genoeg om aan te nemen dat de ontsnapten hulp kregen van cipiers. Hij heeft alle cipiers die op het moment van de ontsnapping van dienst waren, geschorst.

Een van de voortvluchtigen is intussen opgepakt en de autoriteiten hebben groot politiealarm afgekondigd in de stad en de staat. Ook in de naburige staten Ceara en Pernambouc is de politie extra waakzaam.

De spectaculairste ontsnapping ooit in Brazilië gebeurde op 8 juni 1999. Toen ontsnapten 345 gevangenen door de grote poort van de gevangenis van Sao José dos Campos. Toen kregen ze hulp van cipiers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in