Staakt-het-vuren in Fallujah verlengd tot maandagnacht (update)
BAGDAD - Het staakt-het-vuren in Fallujah is verlengd tot maandagnacht. Het bestand ging zondagmorgen om 8 uur Belgische tijd in. Het wordt vrij goed opgevolgd. Ook in Kerbala, Najaf en Al-Koet is het nu rustig.


Het bestand wordt volgens de bemiddelaar verlengd opdat de onderhandelingen om tot een oplossing te komen voor de crisissituatie zouden kunnen verder gaan. Het staakt-het-vuren van zondag is slechts enkele keren geschonden door de twee partijen en er vielen enkele gewonden. Maar er was geen sprake van een algehele herneming van de gevechten.

Het Amerikaanse leger heeft aangekondigd Fallujah binnen te vallen om de stad te heroveren als de onderhandelingen op niets uitlopen. De Amerikanen eisen de uitlevering van de verantwoordelijken van de moord op vier Amerikaanse burgers in Fallujah. De opstandelingen willen dat de Amerikanen zich terugtrekken.

In het soennitische bolwerk werd de hele week hevig gevochten tussen Amerikaanse soldaten en soennitische rebellen. Volgens een bemiddelaar zijn sinds vorige week meer dan 600 Irakezen omgekomen en raakten 1.250 anderen gewond.

Militie Al-Sadr staakt gevechten in Kerbala

In Kerbala heeft het Mehdi-leger, de militie van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr zaterdag beslist de gevechten voorlopig te staken. In die stad vonden dit weekend religieuze plechtigheden plaats.

Sjiieten leverden in Kerbala al enkele dagen strijd met Poolse en Bulgaarse soldaten van het coalitieleger. Er wordt nu niet meer gevochten tot maandag middernacht, op voorwaarde dat de coalitie niet in het centrum van de stad en bij de heilige plaatsen aanwezig is. Het was zaterdag relatief rustig in Kerbala.

De sjiieten herdenken dit weekend de 40ste verjaardag van de dood van imam Hoessein. Duizenden pelgrims trekken naar Kerbala om de plechtigheid bij te wonen.

Al-Koet heroverd

Ook de stad Al-Koet is inmiddels weer ingenomen door de coalitiestrijdmacht. In de westelijke provincie Anbar kwamen zondag drie Amerikaanse mariniers om bij gevechten met Iraakse opstandelingen.

Najaf

Maandag heeft de Iraakse politie de controle overgenomen over de heilige sjiitische stad Najaf. De coalitie heeft milities van Muqtada al-Sadr beloofd de stad niet in te trekken, de milities zullen in ruil de openbare gebouwen en politiekantoren verlaten. De Iraakse politie zal de veiligheid van de stad voor haar rekening nemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in