BRUSSEL - Christian Druitte heeft zijn ontslag ingediend als administrateur-generaal van de Franstalige openbare omroep RTBF aan Hervé Hasquin, minister-president van de Franse Gemeenschap. Dat maakte het kabinet van Hasquin vandaag bekend. De Franse gemeenschapsregering zal op 31 januari een nieuwe administrateur-generaal voor de RTBF benoemen.
Druitte volgde op 23 juni 1997 de kort voordien overleden Jean-Louis Stalport, eveneens van PS-signatuur, op. Zijn mandaat liep tot december 2004.

Christian Driutte is licentiaat Romaanse filologie en begon zijn loopbaan als leraar. Hij werd vervolgens schrijvend journalist en stapte in '74 over naar de RTBf. In maart '94 werd hij hoofdredacteur van de radionieuwsredactie, in februari '95 werd hij benoemd tot directeur van het RTBF-productiecentrum in Charleroi.

Tijdens het onderhoud met Hasquin is overeengekomen dat Druitte zijn verloning behoudt, aldus het kabinet.

De Franse gemeenschapsregering heeft zich vervolgens in een beperkte vergadering teruggetrokken om de aanwervingsprocedure van diens opvolger te bepalen. Zij opteerde voor een versnelde procedure om een lange periode van machtsvacuüm bij de Franstalige openbare omroep te vermijden, aldus Hasquin uit.

Het takenpakket van de nieuwe administrateur-generaal wordt momenteel opgesteld en wordt vrijdagavond, na akkoord van de raad van bestuur van de RTBF en groen licht van de regering, medegedeeld. Vanaf zaterdag kunnen gedurende tien dagen interne en externe kandidaturen ingediend worden. "Zij moeten een cultureel- en beheersproject voorleggen waaruit hun creatitviteit zal blijken", aldus Hasquin.

De regering duidt vrijdagavond ook vijf deskundigen aan die de kandidaten moeten beoordelen. De experts brengen advies uit aan de ministers. De regering zal vervolgens advies inwinnen bij de voorzitter van de Hoge Raad voor de Audiovisuele Media, Evelyne Lentzen. Het dossier belandt nadien weer bij de ministerraad, die op 31 januari de nieuwe administrateur-generaal zal aanduiden voor een periode van zes jaar.

De Franse Gemeenschap zal Christian Druitte een nieuwe taak geven overeenkomstig zijn ervaring, zei de minister-president nog. Hasquin ontkende voorts dat ook de voorzitster van de raad van bestuur van de RTBF uit haar taak ontheven wordt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig