BRUSSEL - Door de aanhoudende hitte en droogte beginnen in enkele provincies in Nederland de drinkwaterreservoirs leeg te raken. In België zijn er voorlopig geen grote problemen met de drinkwatervoorziening, al verloopt de bevoorrading in sommige regio's iets moeizamer dan normaal.
Het dagelijkse waterverbruik is in Nederland door het warme weer met 40 tot 50 procent toegenomen. De Unie van Waterschappen heeft na overleg met het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat alle 48 waterschappen gevraagd om beregening vanwege de droogte overal te ontmoedigen, meldt de omroep NOS. Het grootste Nederlandse waterleidingsbedrijf Vitens vraagt de consument vooral 's avonds zuinig te zijn met water.


Geen problemen in ons land
In België komt de drinkwatervoorziening voorlopig niet in het gedrang, maar volgens de Franstalige krant La Dernière Heure hebben sommige regio's het moeilijk om de bewoners te bevoorraden. Kritieke punten zijn Stavelot, Bertogne en Durbuy. De situatie is het ergst in Wellin, in de provincie Luxemburg.

Ook in Vlaanderen hebben de maatschappijen nog meer dan voldoende reserves. De Antwerpse Waterwerken (AWW), de enige Vlaamse maatschappij die drinkwater put uit oppervlaktewater, heeft geen problemen met de bevoorrading dankzij voldoende reserves, aldus woordvoerder Walter Van den Bergh.

Bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) maakt men zich evenmin zorgen. De VMW biedt drinkwater aan in Limburg, Vlaams-Brabant, en Oost- en West-Vlaanderen. Volgens Luc Keustermans, technisch directeur van de VMW, ligt het waterverbruik in deze provincies zowat 15 tot 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In Brabant en Limburg worden stijgingen van 20 á 25 procent genoteerd. ,,Tot nu toe zijn er geen problemen met de bevoorrading geweest'', zegt Keustermans. En als er op een verantwoorde manier met water omgesprongen wordt, is er water genoeg, voegt hij eraan toe.