WASHINGTON -- Democratische parlementsleden in de VS dringen aan op meer onderzoek naar het Amerikaanse inlichtingendossier voor de oorlog in Irak. Er zijn al verschillende onderzoeken op gang gebracht, maar de democraten willen nu een allesomvattende doorlichting.
Amerikaanse regeringsleiders hebben al toegegeven dat president George Bush zich had vergist toen hij zei dat Irak had geprobeerd uranium te kopen in Afrika. Bush zei in januari op een plenaire Congreszitting dat hij van de Britse regering had vernomen dat Saddam Hoessein had geprobeerd uranium te kopen in Afrika. Michael Anton, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, erkende inmiddels dat de documenten over een uraniumtransactie tussen Irak en Niger waren vervalst. Anton zei ook dat in januari al bekend was dat de inlichtingen dubieus waren en in ieder geval niet van zodanige kwaliteit waren dat ze mochten worden verwerkt in een presidentiële verklaring.

2004

De roep om meer onderzoek wordt geleid door Democratische Congresleden die als kanshebber gelden voor de Democratische nominatie in de presidentsverkiezingen van 2004, zoals de senatoren Bob Graham en John Kerry en de afgevaardigden Richard Gephardt en Dennis Kucinich. De democratische leider in de Senaat, Tom Daschle, pleit voor ,,een volledig onderzoek naar alle feiten''.

Een Britse parlementaire commissie heeft soortgelijke vragen gesteld over de betrouwbaarheid van de inlichtingenrapporten waaruit de Britse premier Tony Blair citeerde in zijn pleidooien voor een inval in Irak. Blair verklaarde gisteren tegenover een Lagerhuiscommissie opnieuw nadrukkelijk dat Groot-Brittannië het juiste besluit had genomen door zich achter de VS op te stellen in de oorlog met Irak. Hij zei er het volste vertrouwen in te hebben dat alsnog massavernietigingswapens in Irak worden gevonden.