KARACHI -- In Pakistan zijn donderdag tientallen leden van verboden militante moslimgroepen opgepakt in verband met een zelfmoordaanslag op een bus, die een dag eerder in de havenstad Karachi aan veertien mensen, onder wie elf Fransen, het leven kostte. De Franse regering is ervan overtuigd dat de aanslag werd gepleegd om een westers land te treffen dat deel uitmaakt van de antiterreurcoalitie.
De aanslag werd gepleegd op een bus die voor het Sheraton-hotel klaarstond om Franse technici naar de haven te brengen. De slachtoffers waren in dienst van een Frans bedrijf dat een door Pakistan van Frankrijk gekochte onderzeeër afbouwt. De overige doden waren de dader, de chauffeur van de bus en een omstander. Meer dan dertig mensen raakten gewond, onder wie twaalf Fransen.

De Franse minister van Defensie Michele Alliot-Marie kwam donderdag voor overleg met de Pakistaanse autoriteiten in Karachi aan. Ook zijn er reeds Franse rechercheurs in Pakistan om te helpen met het onderzoek naar de aanslag. Amerikaanse en Japanse terreurbestrijders verlenen eveneens assistentie bij het onderzoek.

Op verschillende plaatsen in Pakistan zijn leden van militante moslimgroepen opgepakt, maar de meeste arrestaties werden verricht in de oostelijke provincie Punjab, zei een hoge inlichtingenfunctionaris. Karachi is de hoofdstad van de provincie Sindh in het zuiden van Pakistan. Veel militante moslims in Pakistan hebben nauwe banden met Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

De Franse regeringswoordvoerder Jean-François Cope zei dat in Frankrijk waarschijnlijk extra veiligheidsmaatregelen getroffen zullen worden naar aanleiding van de aanslag in Karachi. Ook de bescherming van Fransen in Pakistan zal worden opgevoerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig