WASHINGTON -- De politieke leiders van de Palestijnen zijn de hoofdschuldigen voor het vastlopen van het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gisteren gezegd.
Op een persconferentie in Washington haalde Powell hard uit naar het Palestijnse leiderschap dat volgens de minister onvoldoende gedaan heeft om terreuraanslagen op Israëlische doelen te voorkomen. ,,De Palestijnse Autoriteit moet zich tot het uiterste inspannen om aanslagen door terreurgroeperingen tegen te gaan. Dat is de afgelopen jaren niet gebeurd'', zei Powell.

Ook Egypte, de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de Arabische wereld, kreeg een veeg uit de pan. Dat land heeft volgens Powell onvoldoende druk uitgeoefend op de Palestijnen om het geweld tegen Israël te staken en het Palestijnse leiderschap er van te overtuigen dat pijnlijke concessies aan Israël nodig zijn om tot een werkbaar vredesplan voor het Midden-Oosten te komen.

De minister verwierp het Palestijnse dreigement om de 'twee staten-oplossing' naar de prullenbak te verwijzen als de Israëlische regering zich eenzijdig terugtrekt uit een deel van de Palestijnse gebieden en uit het vredesoverleg stapt. De Palestijnse premier Ahmed Qorei heeft deze week gedreigd dat de Palestijnen hun ambitie dan zullen verleggen naar één grote Israëlisch-Palestijnse staat. Volgens Powell is dat onmogelijk en niet aan de orde. De enige oplossing voor het Midden-Oostenconflict is de stichting van een Palestijnse staat naast Israël, aldus Powell.