CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chavez en leden van de oppositie hebben zaterdag onder bemiddeling van de Organisatie van Amerikaanse Staten geprobeerd nader tot elkaar te komen. Dat is niet gelukt, maar volgens OAS-secretaris-generaal Cesar Gaviria zijn de twee partijen het er wel over eens dat er een ,,electorale, democratische en grondwettelijke'' oplossing moet worden gevonden voor hun conflict en wordt er de komende dagen verder gepraat. Gaviria noemde het al heel wat dat het gesprek niet uit de hand was gelopen.
In Venezuela is al sinds maandag een algemene staking gaande, die de olie-industrie waarop de economie van het land voor een groot deel drijft lam heeft gelegd. Chavez dreigt de noodtoestand uit te roepen als de tegen hem gerichte staking wordt voortgezet. Hij beschuldigde de oppositie ervan de olie-industrie in gijzeling te houden en een staatsgreep te willen uitlokken. Vrijdag vielen er drie doden en 28 gewonden toen onbekenden op een plein in de hoofdstad Caracas het vuur openden op een menigte tegenstanders van Chavez. De oppositie heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Zaterdag gingen in Caracas tienduizenden aanhangers van Chavez de straat op.

Alle zeven directeuren van de staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela hebben hun ontslag aangeboden, nu de olie-export door de staking is komen stil te liggen. Chavez gaf aan de ontslagen te zullen accepteren. Oppositieleiders zeiden dat de staking wordt voortgezet, ongeacht de gevolgen. Inzet van de staking was de eis van de oppositie dat de bevolking per referendum mag beslissen over het aanblijven van Chavez, maar nu er doden zijn gevallen eist de oppositie dat de president zonder meer opstapt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in