BRUSSEL - Chatboxen worden nog altijd onvoldoende gecontroleerd. Pedofielen hebben er nog steeds vrij spel en kunnen ongestoord contact leggen met minderjarigen. Dat blijkt uit de Telefacts-reportage ,,De jacht op kinderlokkers, deel 2'', die maandag wordt uitgezonden.

Begin september maakte Telefacts al een reportage over het onderwerp. Toen deed een journaliste zich op een chatbox voor als de 14-jarige Amber. Ze ontmoette er de 34-jarige pedofiel Patrick en regelde een afspraak. Kort daarop werd de man gearresteerd, eind deze maand wordt zijn zaak ingeleid voor de correctionele rechtbank.

Onlangs kroop de journaliste weer in de huid van Amber. Met hetzelfde resultaat. Na 10 minuten komt ze er in contact met de 28-jarige Bruno uit Brussel.

Nochtans had general manager Alain Theys van chatbox-provider Placeto.be na de eerste feiten beloofd om werk te maken van professionele controle en filters op obsceen taalgebruik. Van die beloftes is niets in huis gekomen. ,,Ik heb geen centen om een professionele controle te organiseren. (...) Ik ben nog altijd aangewezen op vrijwilligers om een oogje in het zeil te houden'', legt Theys uit.

Peter Dewaele van de sectie pedofilie bij de federale politie ergert zich aan de laksheid van een aantal chatbox-providers. ,,Geld is geen excuus om geen controle uit te oefenen. Een slager die last heeft

van ratten in zijn winkel, kan zich ook niet permitteren om daar niks aan te doen''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in