PARIJS -- De zware onweers- en regenbuien in Frankrijk van de afgelopen dagen hebben in het hele land slachtoffers gemaakt en een enorme schade aangericht. Het noodweer viel samen met de tweede, grote vakantie-uittocht van deze zomer, en leidde tot tientallen kilometers lange files.
Een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen, de autosnelweg A1 (Lille en Brussel-Parijs), is sinds zaterdag afgesloten in beide richtingen na een aardverschuiving. Die zorgde voor een gigantische overstroming bij Roye, 100 kilometer benoorden Parijs. Hier en daar staat 80 centimeter water op de snelweg. Er wordt met man en macht gepompt, maar volgens de SANEF, de maatschappij die de snelweg exploiteert, duurt het zeker tot woensdag voor alles weer in orde is.

Automobilisten in de soms 20 kilometer lange files moesten in de nacht van zaterdag op zondag na uren wachten achteruitrijden voor de overstroming of keren, om via de diensttoegangen van de autosnelweg te worden afgevoerd. Maar de langsliggende departementale en rijkswegen stonden dikwijls ook onder water.

Parijs is niet gespaard. Daar viel in 12 uur tijd 106 millimeter regen, net zoveel als normaal in twee maanden. Midden in de stad zijn 150 mensen uit hun woningen gehaald omdat de statige Rue de l'Université plots inzakte, en de brandweer vreesde dat de omliggende huizen zouden volgen.


Straatsburg
De meeste slachtoffers zijn gevallen in Straatsburg, waar een plataan in een lokale wervelstorm tientallen mensen verpletterde. Er zijn zeker elf doden gevallen, zeventien mensen waren er zondagmorgen nog erg aan toe. In Chamonix borg de gendarmerie drie alpinisten, die vrijdag op 4000 meter hoogte op de Mont-Blanc verrast waren door het slechte weer en dood zijn gevroren. Een vierde alpinist is spoorloos.

In het oosten van het land is het treinverkeer uren uitgevallen wegens geknapte hoogspanningsleidingen en omgewaaide bomen over de rails. Hetzelfde gold voor wegen. Duizenden mensen hebben het uren zonder stroom moeten stellen, en het aantal weggewaaide daken is niet te tellen.

Elders in het land -- vooral in de Ardèche en de Pyreneeën -- zijn veel campings ontruimd omdat beken buiten hun oevers traden. De verkeerspolitie raadt vakantiegangers dan ook aan te wachten met hun vertrek naar het zuiden tot alles weer wat rustiger is, en opgeruimd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig