FORT BRAGG -- De Amerikaanse soldate Lynndie England is vrijdag door het leger in staat van beschuldiging gesteld wegens het mishandelen van gedetineerden. England is de vrouw die op enkele van de inmiddels beruchte foto's te zien is terwijl ze lachend naar naakte Iraakse gevangenen wijst.
De 21-jarige England is de zevende soldaat van dezelfde eenheid militaire politie die is aangeklaagd. De eenheid bestaat uit reservisten. Op een van de foto's wijst zij lachend naar de geslachtsdelen van een naakte Irakees met een kap over het hoofd. Op een andere foto houdt zij een riem vast die om de nek zit van een Iraakse man die naakt op de vloer ligt.

In de aanklacht tegen England wordt een andere soldaat, Charles Graner (35). Hij is al eerder in staat van beschuldiging gesteld. England is volgens haar familie vier maanden zwanger van Graner, die op een van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen staat.

Englands familie hield vrijdag een persconferentie om het voor haar op te nemen. Zij is een vriendelijke jonge vrouw die van sport en het buitenleven houdt, was de boodschap. Haar zus Jessica Klinestiver zei niet te geloven dat England uit zichzelf gevangenen heeft mishandeld, maar daar opdracht toe moet hebben gekregen. Volgens haar familie deed England in Irak bureauwerk en kwam ze alleen in de Abu Ghraib-gevangenis om vrienden te bezoeken die daar werkten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig