KATHMANDU - Maoïstische rebellen hebben vandaag een basis van het leger en de politie in het westen van Nepal overvallen. Ze hebben daarbij zeker 104 militairen en politieagenten vermoord. Dat meldt het leger. Aan de kant van de rebellen zouden veertien doden zijn gevallen.
Een legerofficier zei dat de aanval op de basis in Gam werd uitgevoerd door een groep van zo'n 500 rebellen. Op de basis waren ruim honderd agenten en soldaten aanwezig.

Het dorp in het district Rolpa is de bakermat van de maoïstische guerrillabeweging van Nepal, die in 1996 de strijd aanbond om de monarchie omver te werpen.

Het leger probeerde gisteren nog versterking naar het dorp te brengen, maar dat mislukte omdat de legerhelikopters vanwege het slechte weer niet in Gam konden landen.

Vorige week heeft het leger in Lisne, in een ander deel van Rolpa, een grootscheeps offensief uitgevoerd op een trainingskamp van de rebellen, na te hebben vernomen dat die daar ongeveer 1.500 man hadden samengetrokken. Volgens de regering zijn bij dat offensief 560 rebellen om het leven gekomen.