LUXEMBURG - De eurocommissaris voor Geldzaken, Pedro Solbes, zal rekening houden met de aanhoudend zwakke economische situatie wanneer hij zich buigt over mogelijke sancties tegen Frankrijk, dat de strenge Europese begrotingsafspraken structureel schendt. Hij heeft dat gisteren aangegeven in overleg met de ministers van Financiën van de eurolanden in Luxemburg.
De Europese Commissie moet woensdag bepalen of Parijs gehoor heeft gegeven aan een oproep van Brussel in juni om zijn uitgaven te beperken. Als de Europese Commissie vaststelt dat de Franse regering in gebreke is gebleven, dan begint er een procedure die Frankrijjk uiteindelijk, eind januari, een forse boete kan opleveren. Het lijkt er echter op dat Brussel zich mild zal opstellen. De mondiale economische situatie is sinds juni slechter geworden. ,,Daar zullen we rekening mee moeten houden'', zei Solbes.

Frankrijk gaat voor 2004 uit van een begrotingstekort van 3,6 procent van het bruto binnenlands product. Voor het derde achtereenvolgende jaar ligt het tekort daarmee boven de toegestane 3 procent. Over 2005 zal het begrotingstekort wel beneden de 3 procent blijven, zegt de Franse minister van Financiën, Francis Mer. Het verhogen van de accijnzen op tabak, alcohol en benzine moet daaraan bijdragen, net als het hervormen van het zorg- en pensioenstelsel en forse bezuinigingen.

Ook het Duitse begrotingstekort overschrijdt dit jaar de 3 procent. Omdat Duitsland alle aanbevelingen van de Europese Commissie heeft opgevolgd, hoeft dat land voorlopig niet bang te zijn voor strafmaatregelen uit Brussel.