ROME - De Nederlander Edgar Davids is in hoger beroep door de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond wegens vermeend dopinggebruik voor vier maanden geschorst. De straf gaat met terugwerkende kracht in vanaf half mei. Eerder kreeg Davids een schorsing van vijf maanden opgelegd.
Ook onze landgenoot Jean-François Gillet kreeg in hoger beroep een strafvermindering. Zijn schorsing werd van tien naar vier maand teruggebracht. De 22-jarige doelman van Bari en het nationale beloftenelftal werd positief getest op het gebruik van norandrosteron en noretiocolanolon na een wedstrijd met Bari in de Italiaanse competitie op 21 januari tegen Reggina.

De schorsing van 10 maanden startte voor Gillet op 15 april 2001, datum waarop de disciplinaire commissie van de Italiaanse voetbalfederatie een voorlopige schorsing over hem uitgesproken had.

Er was in Italië veel discussie ontstaan nadat Davids slechts voor vijf maanden werd geschorst, terwijl andere voetballers eerder acht tot tien maanden kregen opgelegd. Het hof besliste nu in alle zaken gelijk. De Italiaanse spelers Caccia en Sacchetti (Piacenza), Gillet (Bari) en de Portugees Couto (Lazio Roma) zagen daardoor hun uitsluiting ook verminderen. Torrisi (Parma) kreeg eind augustus met Davids vijf maanden opgelegd en hoeft nu ook maar vier maanden te boeten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig