JERUZALEM - Een eenheid van het Israëlische leger heeft vanmorgen een actie uitgevoerd in de buurt van Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever. Elf mensen zijn gewond geraakt, zo heeft de Israëlische publieke radio bekendgemaakt. Tulkarem ligt in een gebied dat onder het Palestijnse Gezag valt.
Bij een aanval op het vluchtelingenkamp Khan Yunis in de Gazastrook kwam een vier maanden oud Palestijns meisje om het leven. Het Israëlische leger nam het kamp onder vuur nadat Palestijnse extremisten schoten hadden afgevuurd op een joodse nederzetting.

Volgens getuigen troffen de Israëlische projectielen behalve het huis waar het meisje woonde ook een school. Enkele leerlingen zouden daarbij gewond zijn geraakt. Israël bevestigde Khan Yunis te hebben beschoten, maar wilde er verder niets over kwijt.

Minister Ben-Eliezer van Defensie gaf de Israëlische strijdkrachten zondag toestemming gebieden die in handen van het Palestijns Gezag zijn, binnen te trekken als dat nodig is. Maar de bewindsman ontkende dat hij opdracht had gegeven tot een aanval op het dorp Beit Jala, bij Bethlehem, eerder op de dag. Daarbij kwam een strijder van de Fatah om.

Het aanhoudende geweld in de regio komt een dag nadat de inhoud van het rapport van de commissie-Mitchell uitlekte. Israël verwierp afgelopen weekeinde de rapportage al direct. De Palestijnen daarentegen hebben de conclusies positief ontvangen en zeiden dat de uitkomsten kunnen helpen uit de huidige crisis te komen.

De internationale commissie, onder leiding van de Amerikaanse ex-senator Mitchell, werd vorig jaar in het leven geroepen om onderzoek te doen naar de escalatie van geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. De inhoud van het rapport is overigens nog niet officieel bekendgemaakt. Dat gebeurt pas wanneer beide partijen een reactie hebben gegeven.