WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zal binnenkort verstrekkende veranderingen in de militaire strategie van de VS bekendmaken. Onder meer het beginsel dat het land op twee plaatsen tegelijk een oorlog moet kunnen voeren, zal worden losgelaten, zo schrijft de Washington Post .
Rumsfeld spreekt volgens ambtenaren van het ministerie van Defensie deze week, waarschijnlijk woensdag, met president George W. Bush om diens goedkeuring voor de plannen te krijgen. Volgende week wil de bewindsman de plannen bekendmaken. Bush houdt 25 mei op de opleidingsschool van de marine een toespraak waarin hij zijn visie op de toekomst van het militaire apparaat schetst.

Ongeveer een decennium lang ging het Pentagon ervan uit dat de VS-strijdkrachten op twee plaatsen tegelijk een oorlog zouden moeten kunnen voeren, zoals Korea en Irak. Dat bepaalde het minimum aantal militairen, gevechtsvliegtuigen en marineschepen en de noodzakelijke uitrusting. Zo staat in verband daarmee het aantal militairen in actieve dienst op ongeveer 1,4 miljoen mensen.