RIO DE JANEIRO/LONDEN - De voortvluchtige treinrover Ronnie Biggs heeft vanmorgen opnieuw voet op Britse bodem gezet. Gisterenavond was Biggs in Rio de Janeiro op een vliegtuig gestapt dat hem terug bracht naar Groot-Brittannië. Dat vliegtuig landde vanmorgen op de luchtmachtbasis Northolt ten noordwesten van Londen. Biggs (71) werd door de politie gearresteerd.
De 71-jarige Biggs werd opgewacht door zo'n 60 politieagenten. Na aankomst op Northolt werd Biggs onderzocht door een arts, waarna de politieagenten het vliegtuig betraden en de treinrover arresteerden. Hij werd overgebracht naar een politiebureau in Londen. Enkele uren later werd hij voorgeleid voor een onderzoeksrechter in Londen.

Biggs zorgde vorige week voor opschudding door na dertig jaar ballingschap contact met de Britse autoriteiten te zoeken om te melden dat hij terug wilde keren naar zijn vaderland. De Britse regering zorgde in het weekeinde voor een noodpaspoort, dat Biggs het recht gaf op een enkele reis naar zijn vaderland. Onder grote belangstelling van de media kwam de door recente beroertes verzwakte Biggs in een rolstoel aan op het vliegveld van Rio, waar hij aan boord ging van een klein vliegtuig dat was gehuurd door boulevardkrant The Sun . Biggs droeg een T-shirt en een cowboyhoed en hij werd begroet door Bruce Reynolds, een oude bekende uit de treinroversbende.

Biggs maakte deel uit van een bende die op 8 augustus 1963 een posttrein beroofde en 2,6 miljoen pond buitmaakte. Hij werd tot een gevangenisstraf van dertig jaar veroordeeld, maar ontsnapte in 1965. Formeel moet hij nog 28 jaar gevangenisstraf uitzitten, maar Biggs hoopt dat justitie clement zal zijn gezien zijn slechte gezondheid.

Na zijn ontsnapping maakte Biggs omzwervingen langs Frankrijk, Australië en Panama om zich uiteindelijk in 1970 in Brazilië te vestigen. Hij onderging plastische chirurgie en kon nadat hij een kind had gekregen bij een Braziliaanse vrouw niet meer aan Groot-Brittannië worden uitgeleverd. Biggs ging prat op zijn verleden als treinrover en noemde zichzelf ,,de laatste van de gentleman-boeven''.