WASHINGTON -- De Amerikaanse president George Bush moet een gift van meer dan 100.000 dollar die hij heeft ontvangen van een fabrikant van stemmachines teruggeven. Dat vindt senator John Edwards, een van de negen kandidaten voor de Democratische presidentsnominatie. De band tussen Bush en de fabrikant kan het vertrouwen van de kiezer in een eerlijk verloop van de verkiezingen ondermijnen, stelt Edwards.
De omstreden gift is afkomstig van Walden O'Dell, de topman van Diebold Election Systems. Het bedrijf maakt 'touch screen-machines', waarbij kiezers hun stem uitbrengen door op een beeldscherm de naam van de kandidaat van hun keuze aan te raken. Critici twijfelen aan de betrouwbaarheid van het systeem, maar volgens het bedrijf mankeert er niets aan.

Volgens de krant New York Times stuurde O'Dell de Republikeinse partij behalve de gift een brief waarin hij stelt eraan te zullen bijdragen ,,dat de stemmen van de kiesmannen van Ohio volgend jaar bij de president terechtkomen''. Het hoofdkantoor van Diebold is in Ohio gevestigd.