BELGRADO - De grootste Servische oppositiepartij SPO heeft een eigen presidentskandidaat naar voren geschoven voor de Joegoslavische verkiezingen in september. Het is de burgemeester van Belgrado, Vojislav Mihailovic. Dat is vandaag bekendgemaakt.
Mihailovic maakte zijn kandidatuur zelf bekend op een vergadering van zijn partij. "Ik ben kandidaat voor de grootste Servische oppositiepartij en hoop ook kandidaat te zijn voor de hele Servische oppositie", zo verklaarde hij tegenover verslaggevers.

Door de kandidatuur van Mihailovic lijkt het erop dat de Servische oppositie er niet in zal slagen een front te vormen bij de verkiezingen. De meeste oppositiepartijen willen een gezamenlijke kandidaat en de voorkeur gaat daarbij uit naar Vojislav Kostunica, de leider van de conservatieve Servische Democratische Partij.

De Servische Verniewingsbeweging van Vuk Draskovic doet daar niet aan mee. Ze sluit zich daarmee aan bij de boycot die Montenegro heeft afgekondigd. De pro-Westerse regering van de Joegoslavische deelrepubliek beweert dat de verkiezingen alleen maar dienen om president Milosevic aan de macht te houden.

De verkiezingen van 24 september zijn omstreden. De huidige president Milosevic kwam eigenlijk niet meer in aanmerking voor een herverkiezing, maar door een recente wijziging in de grondwet kan hij nog jaren aan de macht blijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig