GAZA - De radicale Palestijnse groep Hamas heeft vandaag laten weten dat zij niet met de Palestijnse premier Mahmoud Abbas gaat praten over stopzetting van de aanslagen op Israëliërs. Daarmee wordt het twijfelachtig of de Palestijnen kunnen voldoen aan een belangrijke verplichting die zij in het kader van de 'routekaart naar vrede' op zich hebben genomen.
Abbas heeft geprobeerd de radicale groepen over te halen hun aanslagen te staken en zou daar dit weekeinde over spreken met hun leiders. Hamas-functionarissen hadden gisteren nog gezegd bereid te zijn de premier aan te horen en Abbas had de hoop uitgesproken dat hij binnen een week een bestand zou kunnen bereiken. Maar vandaag liet Abdel Aziz Rantisi, een van de leiders van de Hamas, weten dat de groep alsnog van de dialoog afziet.

Rantisi zei dat Abbas, die onder de Palestijnen bekend staat als Abu Mazen, zelf zijn ruiten heeft ingegooid door eerder deze week op zijn top met de Amerikaanse president George Bush en de Israëlische premier Ariel Sharon op te roepen tot beëindiging van de 'gewapende intifada'. Omdat Abu Mazen in bijzijn van Bush en Sharon ,,heeft beloofd wat de Palestijnen niet willen'', kunnen de Palestijnse organisaties onmogelijk een dialoog met hem voeren, zei Rantisi. Abu Mazen zou namelijk ,,met gebonden handen'' naar zo'n gesprek komen.