Langs de zuidoostelijke flank van een omvangrijk hogedrukgebied met zwaartepunt boven de noordelijke Noordzee, wordt er via een noordoostelijke stroming stilaan wat zachtere lucht over onze regio aangevoerd. Een golvend frontaal systeem bevindt zich echter zodanig dicht in onze buurt dat we toch, ondanks de aanwezigheid van het hogedrukgebied, rekening moeten houden met veel middelhoge wolkenvelden.
Maandag start de dag dan ook overal zwaar bewolkt met vooral veel middelhoge en hoge wolkenvelden. In de regio ten zuiden van Samber en Maas komt er daarbij nog veel lage bewolking voor waaruit zelfs een spatje regen zou kunnen vallen. In de loop van de voormiddag breekt de bewolking in Laag- en Midden-België toch open en krijgt de zon wat ruimte om zich te laten gelden. De rest van de dag blijft het vervolgens droog bij een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Enkel in het zuidoosten van het land blijft het meestal zwaar bewolkt maar toch ook wel overwegend droog. De aangevoerde luchtmassa laat maxima toe van 12 graden in de bewolkte Ardennen en 16 tot 18 graden elders. De Noordoostenwind waait meestal matig tot vrij krachtig met rukwinden mogelijk tot 60 km/u.

Maandagnacht blijft het overal droog onder een meestal licht tot half bewolkte hemel. Ook in het zuidoosten van het land breekt de bewolking open en komen er steeds breder wordende opklaringen tevoorschijn. Het kwik in de thermometers daalt gemiddeld tot in de buurt van 7 graden. Op de Hoge Venen kan het kwik dalen tot circa 2 graden. De Noordoostenwind luwt in de loop van de avond en wordt zwak tot hooguit matig.


Vooruitzichten
Dinsdag blijft het droog bij een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vooral in het binnenland kunnen er van tijd flinke zonnige perioden voorkomen. In de Ardennen maar ook aan de kust is de bewolking iets nadrukkelijker aanwezig. Met maxima rond 17 graden wordt het wat warmer. Woensdag draait de wind naar het oosten waardoor de aangevoerde lucht zachter wordt. Het kwik kan dan ook onder impuls van een gulle meizon tot in de buurt van 20 graden opklimmen. Donderdag wordt het nog wat warmer met maxima die overal de 20 graden overstijgen. In de Kempen en Belgisch Lotharingen komt 25 graden misschien wel binnen handbereik. Uiteraard blijft het dan ook droog met flink wat zon. Lente zowaar!