BRUSSEL - Vlaams minister van Mobiliteit, Steve Stevaert, wil dat niet de federale minister van Binnenlandse Zaken, maar die van Mobiliteit bevoegd is voor de verkeerspolitie. Dat moet voor een betere aanpak van de verkeersonveiligheid zorgen. De SP.A-minister eist ook dat het probleem van de onbemande camera's eindelijk wordt opgelost. Gebeurt dat niet, moet verkeer worden geregionaliseerd. Dat heeft Stevaert in het VRT-programma De Zevende Dag gezegd.
Het VRT-programma kwam zondag terug op de problemen die de afgelopen week opdoken rond de onbemande camera's. In Vlaanderen werken een aantal van die camera's niet omdat ze niet gehomologeerd geraken. Volgens Stevaert en CD&V-kamerlid Jos Ansoms is die homologatie een ware lijdensweg.

Vier federale ministers

Stevaert had het zondag over Kafkaiaanse toestanden. ,,Er is overleg nodig met vier federale ministers: die van Justitie, van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken en van Mobiliteit. Er moet een geïntegreerde aanpak komen, zoniet moet de bevoegdheid overgeheveld worden. Dit is spelen met vuur op de hooizolder'', waarschuwde Stevaert. Hij eiste dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost en dat daarvoor een concrete timing wordt voorzien.

Federaal minister van Mobiliteit, Isabelle Durant, gaf toe dat er problemen bestaan met enkele camera's, maar voegde er meteen aan toe dat de regering beslist heeft om in de toekomst met digitale camera's te werken. Daarin moeten niet telkens weer nieuwe filmrolletjes worden gestoken.

Durant benadrukte ook dat de onbemande camera's niet het enige antwoord zijn op de verkeersonveiligheid. Ze wees erop dat met het plan dat ze samen met alle overheden uitwerkte voor het eerst concrete doelstellingen worden vooropgesteld, onder meer inzake controles op snelheid, alcohol en het dragen van de gordel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in