PARIJS - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties sluit uit dat Afghanistan na de val van de Taliban een protectoraat van de volkerenorganisatie zal worden. In een vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro zegt de kersverse Nobelprijswinnaar dat daarvan ,,geen sprake is''.
De VN kunnen wat Kofi Annan betreft best ,,technische assistentie'' verlenen aan een eventueel nieuw landsbestuur, maar een vervanging van de Afghaanse regering is in zijn visie uitgesloten. ,,De geschiedenis heeft ook steeds weer aangetoond dat pogingen van het buitenland om Afghanistan te controleren of te domineren altijd op een mislukking zijn uitgelopen''.

De Verenigde Naties zijn de afgelopen weken geregeld aangewezen als een vermeende goede organisatie om bestuurlijk op te treden na de eventuele val van de fundamentalistische Taliban. In de ogen van veel waarnemers is de intern nogal versplinterde Noordelijke Alliantie namelijk allerminst een alternatief voor het huidige Talibanbestuur.

Verscheidene landen, waaronder Pakistan, hebben er evenwel ook ook gewezen dat de Pathanen deel moeten gaan uitmaken van een toekomstig bestuur. Pathanen vormen de grootste bevolkingsgroep van Afghanistan. De Taliban vinden hun machtsbasis in deze groep.

Onder andere de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft gezegd dat ook gematigde Taliban deel van een nieuw bestuur moeten kunnen uitmaken. Powell benoemde onlangs een speciale gezant die met de VN moet overleggen over een toekomstig Afghaans bestuur.

Kofi Annan weigert in het vraaggesprek overigens te reageren op uitlatingen van de terroristenleider Osama bin Laden. Die omschreef de VN in een videoboodschap als een criminele club.