JERUZALEM - Israëlische soldaten zijn opnieuw Palestijns gebied in het zuiden van de Gazastrook binnengedrongen. Volgens Palestijnse veiligheidsfunctionarissen hebben zij daar met behulp van tanks een aantal gebouwen in de buurt van Rafah verwoest.
Bij een vuurgevecht tussen Israëlische soldaten en Palestijnen zijn twee inwoners van Rafah gewond geraakt. Volgens de Israëlische radio had de actie tot doel een tunnel op te sporen die voor wapensmokkel vanuit Egypte zou worden gebruikt. Zaterdag waren drie Palestijnen omgekomen toen een soortgelijke tunnel instortte.

Israëlisch leger trekt zich terug uit Kalkiliya
De Israëlische strijdkrachten zijn vannacht begonnen zich terug te trekken uit de Palestijnse plaats Kalkiliya op de Westelijke Jordaanoever. De vrees bestond dat de terugtrekking zou worden afgebroken vanwege de Palestijnse aanslag gisteren in Jeruzalem. Het Israëlische leger houdt nu nog vier Palestijnse steden omsingeld.

Kalkiliya werd vorige maand samen met vijf andere plaatsen (gedeeltelijk) bezet door Israëlische militairen. Deze operatie volgde op de moord op de ultranationalistische Israëlische minister Zeevi op 17 oktober.

Behalve uit Kalkiliya vertrokken de Israëliërs eerder al uit Bethlehem en Beit Jala, mede onder druk van Washington. De terugtrekking uit Kalkiliya werd gistermorgen aangekondigd door de Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer.

In de loop van de dag ontstond twijfel over de doorgang van terugtrekking nadat Palestijnen een Israëlische legerpost in Kalkiliya hadden beschoten. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres maakte aan het einde van de dag evenwel duidelijk dat de terugtrekking gewoon zou doorgaan.