BRUSSEL - Sinds vanmorgen zijn 150 agenten van de federale politie aanwezig op de luchthaven van Zaventem. Een honderdtal anderen wordt standby gehouden. Dat bevestigde woordvoerder Laurent Panneels van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ordediensten moeten de normale gang van zaken op de luchthaven verzekeren.
De overheid wil rellen bij een faillissement van Sabena vermijden. Ook een bezetting van de luchthaven zou met de aanwezigheid van de agenten moeten verhinderd worden.

,,Dit is een standaardactie die ook al in het verleden werd toegepast. Bij een mogelijk faillissement van Sabena deze week, zou de gang van zaken wel eens uit de hand kunnen lopen'', aldus Panneels.

Ook Biac, de beheerder van de luchthaven in Zaventem, nam de afgelopen week extra veiligheidsmaatregelen om de dienstverlening aan de passagiers en aan de buitenlandse luchtvaartmaatschappijen te verzekeren.

"Dit is een schande. Al weken vragen wij overleg over sociale begeleiding en in plaats daarvan krijgen wij matrakken", zegt Denis De Meulemeester van de socialistische vakbond ABVV.

Cruciale weekDe komende week wordt cruciaal voor Sabena. Op de ondernemingsraad van 2 november bleek dat de directie aan een faillissement van de luchtvaartmaatschappij en een herstart via dochter DAT werkt. In dat scenario dreigen minstens 6.000 werknemers hun baan te verliezen.