TOKYO - De Japanse autoindustrie zou de komende vier jaar zo'n 143.000 banen kunnen afstoten, met name bij toeleveringsbedrijven, zo staat in een woensdag uitgebracht rapport van de Confederatie van Japanse Autovakbonden.

De uitkomsten van de studie geven de verslechterde internationale economische situatie weer, de toegenomen concurrentie en het toenemende aantal Japanse autofabrieken dat overzee laat produceren, aldus de vakbondsconfederatie.

Ook het feit dat buitenlandse ondernemingen een groot aandeel hebben in de Japanse autoproductie is een van de oorzaken van de vermindering van het aantal banen. Nissan, voor 37 procent in handen van het Franse Renault, heeft 21.000 ontslagen aangekondigd. Mitsubishi Motors, voor 37 procent in handen van DaimlerChrysler AG, is van plan 9.500 banen, 14 procent van het totaal, af te stoten.

De werkloosheid in Japan is in juli gestegen naar 5,0 procent, het hoogste niveau sinds het cijfer in 1953 voor het eerst systematisch werd bijgehouden. De autobouw is altijd een van de aanjagers van de Japanse economie geweest, maar verkeert al jaren in moeilijk vaarwater.