BRUSSEL - Vice-premier en federaal minister van Arbeid en Gelijke Kansen Laurette Onkelinx (PS) verlaat haar politieke thuishaven Luik in een poging Brussel te veroveren. Het bericht vandaag in Le Soir bevestigt een gerucht dat al enige tijd de ronde doet.
De socialistische politica woont al enige tijd met haar echtgenoot, meester Marc Uytendaele, in Sint-Lambrechts-Woluwe en zal nu militeren in Brussel-Stad. Voor de parlementaire verkiezingen, die voorzien zijn voor de lente van 2003, zou Onkelinx de Brusselse PS-kamerlijst aanvoeren. Die intentie heeft Onkelinx aan de Brusselse krant bevestigd.

Volgens Le Soir beogen de partijverantwoordelijken daarmee vier doelstellingen, ondermeer op termijn de opvolging verzekeren van Philippe Moureaux, voorzitter van de Brusselse PS-federatie, zonder de clan rond economieminister Charles Picqué te misnoegen.

Deze politieke ,,dropping'' volgens Le Soir (,,keuze'' volgens Onkelinx) moet ook verloren kiezers verleiden die voor Ecolo stemden, nieuwe kiezers aantrekken en binnen de Luikse PS-federatie het pad effenen voor de Luikse burgemeester Willy Demeyer, een vertrouweling van Onkelinx, aldus Le Soir.