SANTIAGO - De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet heeft de Chileense bevolking opgeroepen ,,onze pijn en verdeeldheid van het verleden'' te boven te komen. Het was de eerste verklaring van Pinochet sinds een Chileens hof zijn onschendbaarheid ophief en daarmee de weg vrijmaakte voor berechting wegens schendingen van de mensenrechten.
Pinochets verklaring werd bij de hoofdingang van zijn zwaarbewaakte residentie in een voorstad van Santiago voorgelezen door zijn 17-jarige kleindochter Maria Jose Martinez. ,,Op deze dag wil ik tegenover iedere man en vrouw van mijn geliefde vaderland duidelijk maken, dat ik in mijn hart de hoop koester dat wij, in het belang van de nieuwe generaties, onze verdeeldheden en pijn van het verleden te boven zullen komen.''

Gisteren was het in Chili de Dag van Nationale Eenheid. De dag vervangt de feestdag van 11 september, de datum waarop traditioneel werd stilgestaan bij de coup die Pinochet op de 11de september 1973 leidde tegen de gekozen marxistische president Salvador Allende.

Het was ook precies 30 jaar geleden dat Allende de verkiezingen won. Communistische leiders en andere linkse activisten legden bloemen bij een nieuw monument dat gewijd is aan Allende, die op de dag van de coup in het presidentiële paleis zelfmoord pleegde.

Volgens een officieel verslag zijn onder Pinochets bewind 3.197 mensen om politieke redenen vermoord of verdwenen.