TORONTO - De aangehouden voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic werft buitenlandse advocaten om zijn positie te bepalen voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. De Canadese advocaat Christopher Black gaat naar Den Haag als leider van een groep raadslieden die op verzoek van Milosevic hem moeten bijstaan.
De advocaten noemen zich het Internationaal Comité voor de Verdediging van Slobodan Milosevic. Black verklaarde gisteren dat hij in het weekeinde hoopt te kunnen spreken met de Joegolavische ex-president. Black wil samen met twee andere Canadese juristen en enkele Europese confrères, waarschijnlijk Duitse en Franse, samen van Milosevic horen wat voor stappen die wil nemen.

Black heeft nog geen idee wat Milosevic precies van plan is. ,,Het kan zijn dat hij ons vraagt te helpen het hof (als twijfelachtige instelling) aan te vallen, bijvoorbeeld in de Veiligheidsraad of bij het Europese Hof van Justitie. Het kan ook zijn dat hij van gedachten verandert en besluit zich zelf (voor het tribunaal) te verdedigen'', aldus Black.

De in Toronto gevestigde advocaat Black heeft eerder ex-militairen van de Hutu bevolkingsgroep in Rwanda verdedigd voor het internationale Rwanda-Tribunaal. Hij heeft ook meegewerkt met de aanklachten tegen de NAVO-landen die in 1999 Joegoslavië elf weken lang bombardeerden.

Op 15 juni sprak Black met Milosevic in de gevangenis van Belgrado. Milosevic werd op 1 april gearresteerd wegens corruptie en machtsmisbruik. Afgelopen donderdag werd Milosevic, in strijd met een besluit van het constitutionele hof van Joegoslavië, op een vliegtuig naar Nederland gezet om te worden opgesloten in de cellen van het VN-tribunaal in Scheveningen. Dat gebeurde op de valreep van een internationale donorconferentie voor de wederopbouw van Joegoslavië afgelopen vrijdag in Brussel.


Geen zelfmoordneigingen
Milosevic is er volgens Black van overtuigd dat hij niets heeft misdaan en wordt vervolgd omdat hij het heeft gewaagd zich te verzetten tegen de NAVO. Black stelt dat geruchten die nog steeds worden verspreid als zou Milosevic zelfmoordneigingen hebben of ziek zijn, onjuist zijn. Milosevic is niet suïcidaal en is dat ook nooit geweest, meent de Canadese raadsman.

Black kan zich indenken dat onder meer de NAVO belang heeft bij de verspreidingvan de zelfmoordtheorie omdat een lang proces tegen Milosevic mogelijk de rol van de verdragorganisatie in het conflict in 1999 als fout ontmaskert. ,,Misschien willen ze hem wel op een of andere manier uit de weg ruimen'', zei Black.