LONDEN -- De Britse premier Tony Blair ziet zich opnieuw geconfronteerd met beschuldigingen van manipulatie van de publieke opinie in het kader van de deelname van zijn land aan de oorlog in Irak. Ditmaal wordt hij beschuldigd van plagiaat. Dat staat te lezen in het dagblad Daily Telegraph .
De krant citeert de Amerikaanse universiteitsstudent Ibrahim al-Marashi die een onderzoek naar de oorlog in Irak uitvoerde. Volgens al-Marashi heeft de Britse Inlichtingendienst zijn gegevens zonder toestemming gebruikt en hebben de medewerkers van Blair plagiaat gepleegd en de informatie gemanipuleerd. Cijfers werden overdreven en de wapencapaciteit in Irak werd bedreigender voorgesteld dan ze was, zo luidt het.

De Amerikaan beweert voorts dat de Britse regering één bepaalde passage in zijn onderzoek wijzigde en dat net die wijziging een duidelijke invloed had op de wijze van rechtvaardiging van de deelname van Groot-Brittannië aan de oorlog in Irak.

In de versie van de Amerikaan wordt namelijk gezegd dat de Iraakse geheime diensten oppositiegroepen in vijandelijk gebied zouden helpen. De Britse regering veranderde ,,oppositiegroepen'' in ,,terroristengroepen'', aldus nog al-Marashi. Hierdoor leek het alsof de Iraki's over een aangepaste infrastructuur beschikten om terroristische groeperingen zoals al-Qaeda te helpen.

In Groot-Brittannië lopen er al twee parlementaire onderzoeken naar de aantijgingen van manipulatie in het Irak-dossier. Blair zelf ontkende gisteren in het parlement categoriek dat hij de publieke opinie gemanipuleerd had.