RAMALLAH/GAZA - De radicale islamitische Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad overwegen voorlopig geen aanslagen uit te voeren in Israël. De acties tegen Israëliërs op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zullen wel doorgaan. Hamas heeft dat standpunt gisteren al bekendgemaakt. Volgens de Britse omroep BBC heeft de Jihad zich daar nu bij aangesloten.
Volgens een medewerker van Hamas hangt een gedeeltelijk staakt-het-vuren van het gedrag van Israël af. Daarbij is vooral van belang of dat land ophoudt Palestijnse burgers te doden.

Zondag hebben deze groepen nog gezegd dat ze aan de oproep van de Palestijnse leider Yasser Arafat geen aanslagen meer te plegen, geen gehoor zouden geven. Het Israëlische leger heeft gedreigd met zware vergeldingsaanvallen als de de Palestijnen hun aanvallen op Israëliërs niet staken.

Stopzetting

Israël eist een algehele stopzetting van de vijandelijkheden en de arrestatie van militante moslims. Dat zou deel moeten uitmaken van het staakt-het-vuren dat de Palestijnse president Arafat heeft afgekondigd.

Hamas eiste zondag de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag vrijdag bij een nachtclub in Tel Aviv. Deze actie kostte twintig mensen het leven.