BRUSSEL-- Minister van Overheidsbedrijven Rik Daems heeft gisteren een inspecteur van Financiën aangesteld die een externe audit moet uitvoeren bij de nv Berlaymont 2000. Dat heeft hij vandaag laten weten in een persmededeling.
De inspecteur moet onder meer de rekeningen en de financiële planning controleren van de NV, die belast is met de renovatie van het Berlaymont-gebouw. Voorts zal hij de verschillende vertragingen onderzoeken die bij de renovatie werden vastgesteld.

,,Eerst en vooral zal de inspecteur zich concentreren op de volledige afwikkeling van de renovatiewerken, pas daarna zal hij de aanpak onder de loep nemen die gedurende tien jaar is gehanteerd bij de werkzaamheden'', aldus Elke Jeurissen, woordvoerster van minister Daems in een gesprek met het persbureau Belga.

Volgens Jeurissen wordt voor die strategie geopteerd omdat Daems eind januari een ontmoeting heeft met Europees commissaris Neil Kinnock. Daarbij zullen ze een contractuele afspraak maken over het totale kostenplaatje van de renovatiewerken en de einddatum van de werken.

Volgens Jeurissen heeft Daems ,,verrast'' gereageerd op de bevindingen van de senatoren Destexhe en Van Quickenborne in hun ,,Zwartboek Berlaymont'' dat vandaag werd voorgesteld. ,,Niet dat de senatoren een dergelijk initiatief niet mogen nemen -dat behoort trouwens tot hun plicht-'', aldus de woordvoerster. ,,Maar de minister meent steeds open kaart te hebben gespeeld in verband met de stand van zaken van de werken aan het Berlaymont-gebouw''.

Daems antwoordde uitvoerig en gedetailleerd op de twee interpellaties van senator Destexhe, stelt Jeurissen. ,,De minister wil duidelijkheid in deze zaak. Daarom heeft hij vandaag ook aan de voorzitter van de senaat gevraagd om het debat in de commissie Financiën in alle transparantie verder te zetten''.

,,Om beter zicht te krijgen op een overgeërfd dossier als Berlaymont, heeft de minister begin 2000 al zijn kabinetschef aangesteld als lid van de raad van bestuur van de NV Berlaymont 2000. Om volledige klaarheid te krijgen, moet de inspecteur van financiën nu een audit doorvoeren'', aldus nog Jeurissen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig