BRUSSEL - Ondanks de vraag om steun van de Verenigde Staten aan hun bondgenoten heeft de Navo nog geen militaire voorbereidingen getroffen voor de vergeldingsacties tegen de opdrachtgevers van de aanslagen van 11 september. Dat heeft een verantwoordelijke van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie gezegd.
"Het is duidelijk dat niemand verwacht dat de campagne vanuit Brussel zal worden geleid", vertelde de Navo-bron die anoniem wenste te blijven. De man voegde eraan toe dat het militaire comité van de Navo, het allerhoogste militaire bondgenootschap dat inlichtingen verstrekt aan de Navo-Raad, nog niet bezig is met het antwoord van de bondgenoten aan de Verenigde Staten.

De Belgische regering heeft inmiddels positief gereageerd op het Amerikaanse verzoek tot hulp. Ons land stuurt drie marineschepen naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Verder houden zich 240 militairen klaar voor eventuele hulp bij een Amerikaanse actie tegen het terrorisme.
Lijst

De VS bezorgde gisteren een lijst van acht punten aan de Navo-bondgenoten. Eén van de punten behelst de "ontplooiing" van de permanente marinekrachten van de Navo in het Oosten van de Middellandse Zee. In totaal gaat het om drie schepen: twee oorlogschepen en twee mijnenjagers. Het Belgisch fregat Westdiep maakt momenteel deel uit van de permanente Navovloot in de Atlantische oceaan.

Naast de Westdiep zouden ook twee mijnenjagers, de Myosotis en de Primula zeer binnenkort naar de Middelandse Zee vertrekken.

De VS vraagt de geallieerden ook dat ze bedreigde landen, ongeacht ze lid van de Navo zijn of niet, bijstaan. Voorts vraagt de VS dat de militaire installaties beter beschermd worden en wil het de gespecialiseerde Amerikaanse legereenheden in de Balkan vervangen.

Tenslotte wil de VS van het luchtruim van de bondgenoten gebruikmaken, toegang tot de havens te krijgen en de AWACS-vliegtuigen van de Navo te kunnen gebruiken.

Australië
Australië stelt 150 elitemanschappen van de Special Air Service (SAS) en twee tankvliegtuigen beschikbaar voor mogelijke militaire acties als vergelding voor de aanslagen in de Verenigde Staten. Indien nodig zet Australië ook nog een waarnemingsvliegtuig en een amfibisch commandocentrum in. Canberra heeft al eerder bekendgemaakt dat het marinefregat HMAS Anzac, met 164 koppen aan boord, langer in de Perziche Golf zal blijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in