HARARE -- De Zimbabwaanse veteranenleider Chenjerai Hunzvi, die zijn aanhang opriep boerderijen van blanke boeren te bezetten, is vandaag overleden op de afdeling intensive care van een ziekenhuis in Harare. Hunzvi is 51 jaar geworden.

Het overlijden werd op de staatsradio bekendgemaakt door Andrew Ndlovu, een medewerker van Hunzvi in de Vereniging van Veteranen uit de Nationale Bevrijdingsoorlog. Bijzonderheden meldde de radio niet. Aanhangers van Hunzvi hadden 's nachts een wake gehouden bij het Parirenyatwa-ziekenhuis, waar de veteranenleider zaterdag van een zaal naar de intensive care was gebracht.

Malaria

Hunzvi was op 28 mei in elkaar gestort in Bulawayo in de westelijke provincie Matabeleland, waar hij veteranen en militante zwarten had bezocht. Hunzvi, zelf arts, zou een ernstige aanval van malaria hebben gehad. De laatste weken had hij veel lichaamsgewicht verloren.

Behalve veteranenleider was Hunzvi parlementslid voor de regerende ZANU-PF van president Robert Mugabe. Net als Mugabe stond Hunzvi fanatiek achter de bezetting van boerderijen en de onteigening van de blanke boeren. De afgelopen tijd zijn 1.700 boerderijen bezet. De ZANU-PF beschuldigt de boeren er van gemene zaak te maken met de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), die zich tegen het autocratische bewind van Mugabe keert.

Vorige maand was Hunzvi op verzoek van de blanke boeren slechts tot een geldboete en een voorwaardelijke straf veroordeeld. Hunzvi stond voor de rechter omdat hij weigerde zijn aanhang op te roepen de bezettingen te beëindigen en op te houden met het geweld tegen de boeren. Blanke boeren waren van mening dat een celstraf van Hunzvi een martelaar zou maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig