KATHANDOE -- De kersverse koning Gyanendra van Nepal heeft het volk opgeroepen de kalmte te bewaren. Vlak na zijn kroning vandaag braken rond het koninklijk paleis hevige rellen uit, uit protest tegen zijn benoeming. Ook eisten de demonstranten opheldering over het drama vrijdag waardoor een groot deel van de koninklijke familie om het leven kwam. De politie zou hebben geschoten op overtreders van de avondklok.

De demonstranten riepen leuzen tegen de nieuwe koning, die zij niet vertrouwen. Een politiek commentator stelde vast dat ,,de problemen voor Gyanendra nu pas zijn begonnen''. Er is een avondklok ingesteld en iedereen moet binnenblijven. Ook premier Girija Prasad Koirala riep op tot kalmte. Hij sprak het land toe via de staatsradio. ,,We moeten deze uren van rouw doorbrengen met rouw, geweten en geduld'', zei hij.

Ongeloof

Het volk gelooft er nog steeds niets van dat de vandaag overleden kroonprins Dipendra zijn familie zou hebben vermoord en daarna de hand aan zichzelf zou hebben geslagen. In de straten verspreidde zich het gerucht dat de kroonprins een kogel in de rug zou hebben gekregen en dat sluit een zelfmoordpoging natuurlijk uit. En nog minder Nepalezen geloven dat het om een ongelukje met een automatisch wapen zou gaan.

Gyanendra

De 54-jarige Gyanendra is niet erg populair in het Himalaya-land. Zijn zoon Paras, die nu kroonprins is geworden, al helemaal niet. De Nepalezen waren erg gehecht aan koning Birendra en zijn vrouw. Birendra werd algemeen gezien als liberaal en gewoon erg aardig. Zijn opvolger zou assertief, ambitieus en uitgekookt zijn. Anderen menen juist dat alleen een man met deze eigenschappen het land uit de economische crisis kan halen.

Gyanendra is erg gespitst op natuur- en milieubeheer. Een fonds onder zijn voorzitterschap heeft grote projecten op dat gebied uitgevoerd. Ook houdt de nieuwe koning van poëzie.

De Indiase premier Vajpayee zei vandaag dat zijn land de gebeurtenissen in het buurland op de voet volgt. Hij gelooft in een goede afloop.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig