LONDEN -- De Tate Gallery in Londen overweegt tekeningen en beeldhouwwerken uit eigen bezit te verkopen omdat in 1999 het budget voor de aankoop van nieuwe werken is overschreden.

Dat meldt de Britse zondagskrant The Sunday Telegraph. De directie heeft de conservatoren van alle afdelingen gevraagd een lijst op te stellen van kunstwerken die indien noodzakelijk van de hand kunnen worden gedaan.

De kunstwerken werden aangekocht voor het museum voor moderne kunst, dat naast de Tate Gallery staat en in mei vorig jaar openging.

Vooral voor twee werken werd diep in de buidel getast. Voor het schilderij Compositie B met Rood van de Nederlander Piet Mondriaan legde de Gallery 36 miljoen frank op tafel.

De rest van de 52 miljoen frank, die het kunstwerk kostte, kwam van onder meer de nationale loterij. Een beeldhouwwerk van de Amerikaan David Smith kostte 192 miljoen frank. Het jaarlijkse budget voor aankopen is niet meer dan zeventig miljoen frank.

Vermoedelijk zal het het museum niet gelukken kunstwerken af te stoten. Een in 1982 aangenomen wet verbiedt musea een kunstwerk te verkopen, tenzij het door een ander wordt vervangen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in